פיתה וואטה וקאפה – שלושת הדושות


על פי הכתובים, כפי שראינו במאמר הקודם, כל חומר מורכב מחמשת היסודות וכל עוד האיזון ביניהם נשמר האדם בריא. החלל, האוויר, המים האש והאדמה, מרכיבים את שלושת הדושות –פיתה, וואטה וקאפה, אותם עקרונות אנרגטיים המסדירים את התהליכים הפיסיולוגיים והפסיכולוגיים בגוף החי והמושפעים מאד אחד מהשני.

מהי דושה?
ניתן למצוא פירושים שונים למילה דושה. כאן דושה היא "זה הנמצא בגוף שכאשר הוא יוצא מאיזון הוא גורם למחלה". כלומר, כאשר הדושות נמצאות בהרמוניה, האדם בריא, פגיעה בהרמוניה זו (כאשר האיזון בין הדושות מופר), המתבטאת במגוון סימנים וסימפטומים, גורמת לחולי. מורי ורמה משתמש רבות בביטוי "כשהדושה עולה (בלשון זכר) הבן אדם חולה" – משעשע אך עוזר לזכור שהנטייה של הדושה היא לעלות. 

 

כל דושה מורכבת משני יסודות מהם היא מקבלת את המאפיינים שלה:
וואטה- מורכבת מהחלל והאוויר .
פיתה- מורכבת מאש ומים .
קאפה- מורכבת ממים ואדמה .

בכל תא בגוף אנו מוצאים את שלושת הדושות, ולפי תכונותיהן אנו מחלקים אותן לתפקידים, כמו שליטה באזורי גוף מסוימים וכו'.
הוואטה אחראית על התנועה.
הפיתה אחראית על העיכול והספיגה.
הקאפה אחראית על הגדילה.

לפני תאור הדושות, ברצוני לציין שהקדושים הקדמונים שכתבו את הוודות (עליהן מבוססות הדרשנות, כמו היוגה והסנקיה, מהן שואבת האיורוודה) הבינו את הגוף ותפקודו במידה רבה למרות שלא היו להם האמצעים שיש כיום למדע. הכלי בהם נעזרו להשגת ידע זה היה התבוננות פנימית (ולפי האמונה, גם ידע שבא מלמעלה), ולכן המונחים בהם השתמשו שונים משלנו. אך גם אם השפה שונה, היא מאד ברורה - הפשטות היחסית של החלוקה לדושות מאפשרת לכל אחד להבין ולבחור באורח חיים המתאים לו, ולהתאים לעצמו את התזונה. כך ניתן לשמור על האיזון בגוף ומכאן גם על בריאות פיסית ונפשית.


וואטה
פירוש המונח וואטה הוא "זה אשר מניע את הדברים". זהו הכוח האחראי לכל הפעילויות וההתרחשויות בגוף. כשדושה זו מאוזנת, היא נותנת התלהבות והשתוקקות (בלעדיה אנו חשים עצלנים וללא כיוון), היא אחראית על השאיפה (ועל כל דבר שבא מהחוץ פנימה), על הנשיפה (ועל כל מה שיוצא מבפנים החוצה), על התנועה ממקום למקום, על מאמץ לבצע דבר מה וכו'. כמו כן,  הוואטה אחראית על גדילת רקמות מאוזנת והיא מאזנת את הפרשת הפסולת.  בנוסף, היא שולטת על הקואורדינציה, יצירתיות, תחושה, שמיעה ודיבור.

הואטה כוללת את כל מערכת העצבים, חלק מהמערכת ההורמונלית-בלוטית המתאמת את חילוף החומרים ואת רוב פעילותם של אברי החישה. היא אחראית לתקשורת הפנימית ועם העולם החיצון, אחראית לתנועת הדם ולמחשבות, לתנועת המעיים ולכל תנועות השרירים והעצמות. הוואטה אחראית לפונקציות מנטליות כגון אינטואיציה, דמיון, כושר התאוששות, רגישות, ספונטניות ועליזות.

האיכויות המאפיינות את הוואטה הן יובש, קלות, קור, חספוס,תנועה, ועידון. 
כשהוואטה עולה, יוצאת מאיזון, היא מתבטאת ברמה הפיסית בבעיות כמו גזים, נפיחות, עצירות, עייפות של רקמות, יובש בעור, תחושת קור, תשישות, רעידות, "קנקים" במפרקים וכאב. ברמה המנטלית חוסר האיזון מתבטא בחוסר שקט / היפראקטיביות, בעיות שינה, בלבול חושים (החושים אינם מספקים כראוי אינפורמציה למח, דבר שגורם לבלבול, הליכה לא מסודרת וכו'), דיבור לא ברור, צרידות מיובש, סחרחורת, פחד וחוסר בטחון.

הוואטה היא הכוח המוביל של הדושות האחרות. מיקומו העיקרי של הוואטה בגוף הוא המעי הגס, אך היא נמצאת במידה רבה גם באגן, בירכיים, במערכת העצבים, באוזניים, באברי החישה, ובעצמות.

פיתה
הפיתה פירושה – "זה אשר מעכל את הדברים" היא כוללת את כל אנזימי העיכול וההורמונים הממריצים.  הפיתה אחראית לכל תהליך העיכול, הספיגה וההטמעה, וויסות החום, ההזעה וחילוף החומרים, ריח גוף, רעב וצמא. הפיתה שולטת בגוון העור, בראיה ובתפיסה החזותית, בתהליך ההבנה והתלהבות. היא מאופיינת בחדות הבחנה, זיכרון חד ומבט חודר, רגישות לאור, שמנוניות ( של העור, שיער והצואה), שמחה, התלהבות, אומץ לב, יוזמה וארגון.

איכויות הפיתה הם חום, לחות, קלות, נוזליות, חדות, חדירות וריח חמוץ.

כשהפיתה יוצאת מאיזון היא מתבטאת ברמה הפיסית בסימפטומים כעליית חום הגוף, עליה בחומציות, סחרחורת, דלקות, שלשולים, השתנת יתר, בעיות בעור, נשירה והאפרה של השיער, בעיות במעי הדק כמו אולקוס, ריח רע מזיעה ואדמומיות בעור. ברמה המנטלית הפרת האיזון יכולה להתבטא בחוסר סבלנות, כעס, תחרותיות, קינאה, אלימות, אובססיביות, רגשות נקם וטינה.
המיקום העיקרי של הפיתה בגוף הוא המעי הדק וכמו כן היא נמצאת  בדם, בעיניים, במח, בכבד, בבלוטות הזיעה ובכיס המרה.

קאפה
הקאפה פירושה: "זה אשר אוחז את הדברים יחד", והיא אחראית לגדילה, ליציבות, לשימון ולאחסון בתוך הגוף. הקאפה נותנת כוח, היא אחראית על מבנה השלד, השרירים ובניית רקמות, על פונקציות מנטליות כמו זיכרון שלווה, אמונה, מחילה ומסירות, ועל רגשות כאהבה, חיבה וסימפטיה. 

הקאפה מאופיינת באיכויות כמו כובד, קור, רטיבות, איטיות, יציבות, רוך, שמנוניות, מתיקות וחלקות.

כשהקאפה יוצאת מאיזון היא מתבטאת בצד הפיסי בתהליך מטבולי מואט, הליכה ודיבור איטיים והתנהלות כבדה, ריבוי שיער גוף ונטייה להשמנה, בבעיות כמו סכרת, נזלת ובצקות. בצד המנטלי הפרת האיזון גורמת לדיכאון, היצמדות וחמדנות, גורמת לאדם להסתגר בעצמו, לעצלנות ולשינה מרובה.
.
המיקום העיקרי של הקאפה בגוף הוא הקיבה, אך היא נמצאת גם בגרון, בראש, בשומן, באף ובריאות.

גופינו בהתאם ליחס בין הדושות: כל אדם, כאמור, מורכב משלושת הדושות אך הדומיננטיות היחסית שלהם שונה מאחד לשני וזו משפיעה על המבנה הפיסיולוגי והמנטלי. למשל, אלה שהוואטה דומיננטית אצלם הם לרוב גבוהים ורזים, מגעם קר, יבש ומחוספס והם נוטים לדבר מהר ולהתלהב בקלות. אנשים שהדושה העיקרית שלהם היא פיתה נוטים להתרגז בקלות ולהסמיק, מבנה גופם רגיל ומגע עורם חמים וחלק. ולבסוף, אלו שהקאפה שולטת אצלם הם אנשים נינוחים ויציבים, לרוב בעלי מבנה גוף רחב ומוצק, עורם קר ועבה והם נוטים להשמין בקלות.

אמנם, לפי האמור לעיל ניכר שקל למדי לזהות את סוג הגוף, אך במידה ואתם מעוניינים להסתייע באיורוודה כדי לשפר את איכות חייכם ו/או להתגבר על בעיה כלשהי, מומלץ להסתייע במטפל איורוודי בעל ניסיון שיידע לזהות את סוג גופכם במדויק וחשוב יותר, ידע לזהות את גורם הבעיה ולטפל בה. בתום בדיקה אצל מטפל כזה תקבלו המלצות לגבי אורח החיים המתאים לסוג הגוף שלכם, סוגי המזונות שכדאי לאמץ ואלה שכדאי להימנע מהם (למזון משמעות רבה היות וגופנו מורכב ממנו), המלצות על ניקויים שונים, מסג', תרופות טבעיות וכו'.
מניסיוני האישי אני יכולה להעיד שמאז שהתאמתי את התזונה לסוג הגוף שלי, ואני נוהגת לפי אורח החיים שהאיורוודה מציעה, בעיות שונות שסבלתי מהן בעבר נעלמו, והן צצות כאשר אני "מזייפת" ומפרה את האיזון.  יחד עם זאת, אין לראות כלל בכתוב לעיל כל המלצה להסתייע באיורוודה , וכל הבוחר לעשות כך יעשה זאת על דעתו ובאחריותו.    

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם מהווים המלצה כלשהי.